برآمدگی لثه به چه دلایلی ایجاد میشود؟
لثهها در حالت طبیعی رنگ صورتی دارند وکاملا روی ریشهی دندانها را میپوشاند. در بعضی موارد بیماران قرمزی لثه، التهاب و ورم لثه را در زندگی تجربه میکنند. البته تجمع پلاک و وجود جرم دندانها میتواند باعث خونریزی والتهاب لثهها شود گاهی مواقع لثهها در یک ناحیه به صورت موضعی برآمده وبزرگ میشود که میتواند نشانهی مشکل جدیتر باشد.
تشخیص ودرمان این نوع برآمدگیهای لثه برعهدهی دندانپزشک متخصص بیماریهای دهان، فک وصورت میباشد. در این مقاله به بررسی انواع برجستگیهای لثه میپردازیم.
انواع بیماری ها و برآمدگی های لثه
کیست لثه
کیست در واقع وجود تورمی بر روی لثه است که از مایعات، ترشحات مخاطی پرشده است. کیستهای لثهای معمولا بر روی لثهها در مجاور دندانها بوجودمیآیند. علت اکثر این کیستها، وجود پوسیدگیهای شدید دندانی، ریشه دندانهای مرده، وپوسیده میباشد. از انجا که این دندانها درد ندارند بیعلامت وبدون درد هستند ومواردی که کیست خیلی بزرگ میشودبه دندانهای اطراف فشار واردمیکند وباعث احساس درد وگاهی لقی دندانها میشود.
درمان این کیستها، جراحی ساده تخلیه کامل کیست میباشد. در مواقعی که علت این کیستها پوسیدگیهای شدید دندانی است، باید حتما دندان معلول در ریشههای پوسیده کاملا از فک خارج شوند وکورتاژ لثه انجامشود. این کیستها خوش خیم هستندو جای نگرانی وجود ندارد.
برای اطلاع بیشتر درباره موکوسل یا کیست دهان کلیک کنید.
آبسه لثهای
آبسه لثه در واقع تجمع چرک بر روی لثهها میباشد که آن را آبسه ی پریودنتال مینامند. آبسه لثه به صورت یک توده برآمده، گنبدی شکل، سطح صاف، قوام موجی میباشد. که عمدتا عفونتهای باکتریایی باعث ایجاد آبسه وتجمع چرک میشوند. آبسههای دندانی برخلاف کیستها، معمولا بسیار دردناک هستند.
در هر سنی ممکن است آبسهی لثهای دیدهشود. در موارد آبسهی لثهای، قرمزی والتهاب در لثهها وتورم موضعی دیده میشود. بیمار دچار درد ضربانداری است که به طور ناگهانی در دهان شروع میشود وبه مرور زمان تشدید میگردد. این درد معمولا از یک طرف فک شروع میشود اما میتواند به سایر نواحی استخوان فک، گوش، گردن ارجاع پیدا کند. معمولا در حالت درازکش، درد بیمار افزایش پیدا میکند.
آبسههای لثهای حتما نیاز به پیگیری دارد. عفونتهای لثه، عفونت دندان ویا هر دو میتواند منجر به تشکیل آبسه لثهای شود. دندانپزشک باید منشا عفونت را از بین ببرد ودرناژ وتخلیه چرک انجام شود. در مواقعی که مقصر اصلی، عفونت دندان میباشد، دندان عامل بایدکشیده شود یا عصب کشی انجام شود.
فیبرومای دهان
علت بسیاری از تورمهای لثه، وجود فیبرومای لثه است. فیبروم دهان در واقع یک نوع تومور خوش خیم دهانی است که در واقع یکی از شایعترین تودههای شبه توموردهانی میباشد. این تومورها کاملا خوش خیم میباشد وحتی ریسک ابتلا به سرطان در آینده را نیز ندارد. البته لازم به ذکر است که فیبروما بیشتر یک نوع هایپریلاری واکشی است تا اینکه یک تومور حقیقی باشد.
فیبرومای دهان به صورت یک ندول برجسته، با سطح صاف، رنگ صورتی، قوام نرم، بدون پایه در دهان ولثهها دیده میشود. در این توده، سلولهای فیبروبلاست در پاسخ به تحریکات موضعی ویا تروما افزایش پیدا میکنند وتشکیل بافت همبندی فیبروما را میدهند.
فیبروما علاوه بر لثهها، در بخشهای دیگری از دهان نیز دیده میشوند. شایعترین مکان فیبروما، داخل گونهها میباشد. قسمت داخلی لب، لثهها وحتی زیر دندان مصنوعی ووسایل ارتودنسی هم ممکن است فیبروما ایجاد شود.
فیبروما عمدتا در دهه 6-4 زندگی دیده میشود ونسبت مرد به زن دو به یک است. فیبرومای دهان کاملا بیعلامت است. عمدتا رنگ صورتی دارد ولی در سیاهپوستان امکان دارد رنگ قهوه ای تمایل به خاکستری داشته باشد. با اینکه فیبرومای دهان خوش خیم هستند اما به مرور زمان ممکن است بزرگ شود وباعث اختلال در جویدن، گاز گرفتن،صحبت کردن والتهاب وقرمزی لثه ها می شود.
به همین دلیل بهتراست حتما درمان برای فیبرومای دهان انجام شود. از آنجا که فیبرومای دهان درمان دارویی ندارد باید به طور کامل با جراحی برداشتهشود.
تشخیص وجراحی فیبرومای دهان به عهده ی دندانپزشک متخصص بیماریهایدهان، فک صورت میباشد. جراحی فیبرومای دهان هم به روش سنتی با تیغ و هم با استفاده از لیزر هر دو قابل انجام میباشد. قطعا در روش جراحی با لیزر، کار بدون وجود خونریزی وبدون نیاز به بخیه انجام میگیرد ومعمولا نیاز به دوره ی نقاهت خاصی ندارد.
برای رزرو نوبت در مطب تخصصی دکتر عاطفه توانگر در اصفهان با شماره زیر تماس بگیرید و یا در واتسپ پیام بدهید.
09130930383
پیوژنیک گرانولوما تومور حاملگی لثه
پیوژنیک گرانولوما در واقع یک توده شبه تومور شایع در محیط دهان میباشد. درواقع یک پاسخ هایپریلاری بافت نسبت به تحریک یا ترومای موضعی میباشد.
پیوژنیک گرانولوما یک توده صاف یا لبوله می باشد، معمولا پایه دار، رنگ آن از صورتی تا قرمز وبنفش متفاوت می باشد. سطح توده زخمی است. پیوژنیک گرانولوما معمولا توده پر عروق هست ودر صورتی که در حین غذاخوردن یا مسواک زدن تحریک شود، تمایل به خونریزی دارد.
اندازه ی توده از چند میلیمتر تا چند سانتیمتر متفاوت است. اکثر مواقع بدون درد است ولی در اثر تحریکات موضعی، خیلی راحت خونریزی میکند. 85-75% موارد در لثه دیده میشود ولی در سایر نواحی مانند زبان، لب، مخاط باکان، سطح داخلی گونهها نیز دیده میشود.
پیوژنیک گرانولوما در لثه فک بالا(ماگزیلا) نسبت به لثه ی مندیل شایعتر است. نواحی قدامی بیشتر از خلفی درگیر است ودر سمت فاسیال لثه نسبت به سمت لینگوال آن، بسیار شایعترند. در هر سنی میتواند ایجاد شود ولی در کودکان وبالغین جوان شایعتر است.
در خانمها بیشتر از آقایان دیده میشود. در خانمهای باردار به طور اختصاصی، پیوژنیک گرانولوما لثه بسیار شایع است. شیوع آن به قدری زیاد است که به آن تومور حاملگی pregnancy tumor میگویند که چنین ضایعاتی در سه ماهه اول زندگی شروع میگردد وتا ماه هفتم _هشتم بارداری رو به بزرگشدن میباشد. به شدت خونریزیدهنده است.
بعد از فارغ شدن وبرگشت سطح هورمونی استروژن وپروستروژن به حالت نرمال اندازه این تومور کوچک می شود ولی در اکثر موارد نیاز به جراحی دارد. تشخیص ودرمان پیوژنیک گرانولوما به عهدهی دندانپزشک متخصص بیماریهایدهان فک وصورت میباشد. اصولا این تودهها درمان دارویی ندارد وحتما باید به روش جراحی، درمان شود.
جراحی تودههای پیوژنیک گرانولوما میتواند به روش سنتی با تیغ ویا با استفاده از لیزر توسط متخصص بیماریهایدهان ولیزر انجام گیرد، قطعا در روش جراحی با لیزر، خونریزی نداریم ودر اکثر مواقع نیاز به بخیه نمیباشد.
برای رزرو نوبت در مطب دکتر عاطفه توانگر همین حالا تماس بگیرید یا در واتسپ پیام بدهید.
09130930383
البته ضایعه پیوژنیک گرانولوما با ریسک عود دارد وحتی در مواردی که جراحی به طور کاملا انجام میگیرد از 3% تا 15% ریسک عود گزارش شده است.
آیا بیوژنیک گرانولوما در دوران بارداری نیاز به درمان دارد؟
در صورتی که خانم باردار، خونریزی لثه ای چندانی نداشته باشد بهتر است درمان به تعویق بیفتد وبعد از زایمان جراحی انجام شود چون با پایین رفتن سطح هورمونهای استروژن وپروژسترون اندازهی توده به مراتب کوچکتری شود ولی در مواردی که توده در خانم باردار بسیار بزرگ شده وخونریزی شدید داشته باشد بهتراست، در سه ماهه دوم بارداری جراحی انجام گیرد.
زخمهای دهان
گاهی مواقع زخمهایدهانی به شکل تاول بر روی لثهها ویا سایر نواحی بدن دیده میشود تاولها به شکل برآمدگیهایی در حد یک یاچند میلیمتر، با سطح شفاف میباشند به طوریکه درون تاول مایع جمع میشود.
در بیماریهای زخمی دهان مانند پمفیگویید، پمفیگوس، لیکن پلان اروزیو، بیماریهای ویروسی گاهی وقتها ابتدا تاول بر روی مخاط دهان دیده میشود که بعد از مدتی تاول ترکیده وزخمهای دهانی به جا میگذارد.
این زخمها کاملا با زخمهای آفتی متفاوت میباشد. زخمهای آفت دهان به صورت زخمهای کوچک، منفرد، متقارن کاملا مشخص با حاشیه ی التهابی قرمز رنگ هست در صورتی که زخمهای تاولی معمولا زخمهای نامنظم، نامتقارن با حاشیه نامشخص هست که میتواند به صورت منتشر در دهان دیدهشود.
متاسفانه عموم مردم، فقط با واژه ی آفت دهان وقارچ دهان آشنا هستند وبر این تصور هستند که هر چیز غیر معمول در دهان، آفت یا قارچ میباشد. در صورتی که جز این دو مورد، صدها زخم وضایعه در دهان بیمار وجوددارد که تشخیص ودرمان این زخمها وتودههای دهانی قطعا بر عهده ی دندانپزشک متخصص بیماریهای دهان، فک صورت میباشد.
راهکارهای درمانی مختلفی بنا به صلاحدید پزشک برای زخمهای دهان وجود دارد. دارو درمانی، روشهای تزریق داخل زخم ولیزر تراپی برای درمان انواع زخمها به کار میرود که همهی این راهکارها در مطب تخصصی دکتر عاطفه توانگر انجام میشود.
برای درمان زخمها وضایعات دهانی با پیشرفتهترین دستگاههای لیزر در مطب تخصصی دکتر عاطفه توانگر در اصفهان با شماره زیر تماس بگیرید و یا در واتسپ پیام بدهید.
09130930383
اگر میخواهید در مورد زخمهای دهان بیشتر بدانید به مقاله زیر مراجعه کنید
برجستگی استخوانی فک(توروس فکی)
یکی دیگر از برجستگیهای لثه، توروس فکی میباشد که ممکن است در فک البته توروس فکی یک برجستگی با قوام استخوانی میباشد(bony hard) که میتواند به صورت یک طرفه یا دو طرفه در فک دیده شود.
برای درک بهتر فرآیندهای دندانپزشکی که بر سلامت لثهها تأثیر میگذارند، مانند جرمگیری و بروساژ، به مقاله ما در مورد تفاوت جرمگیری و بروساژ مراجعه کنید تا با مراحل، روشها و مزایای هر یک آشنا شوید.
رنگ آن صورتی، سطح برجستگی صاف وبیعلامت میباشد. توروسهای استخوانی، برجستگیهای کاملا خوشخیم دهان میباشد که هنوز علت ایجاد آنها مشخص نیست. توروسها بیشتر در ناحیه وسط کام وهمچنین در سطح داخلی فک پایین مجاور دندانهای چهار وپنج پایین ودر اطراف زبان دیده میشوند.
توروس استخوانی معمولا رشد آرامی دارد ومیتواند به اشکال گوناگونی وجود داشتهباشد. در لمس این برجستگی کاملا سخت است ونیازی به درمان ندارد مگر در مواردیکه بیمار بیدندان باشدو در ناحیه برجستگی استخوان مرتب دچار زخم وسوزش دهان شود که در این صورت بهتراست برجستگیهای توروس استخوان نیز برعهده دندانپزشک متخصص بیماریهای دهان، فک وصورت میباشد.
سرطان دهان
سرطان سلول سنگفرشی یا scc یکی از سرطانهای شایع حفره دهان میباشد که میتواند زبان، کف دهان، گونه ولثهها را نیز درگیرکند. یکی دیگر از دلایل برجستگی لثه، میتواند سرطان لثه باشد. البته سرطان به اشکال دیگری مانندقرمزی(اریتروپلاکیا) سفیدی (کلوپلاکیا)، زخم منفرد، تودههای برجسته یا فرورفته هم میتواند در دهان ایجاد شود.
از علائم سرطانهای دهان می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- زخمی که بهبود پیدا نمیکند
- زخمی که مدام خونریزی میکند
- زخم بی علامت ومزمن
- وجود پلاک قرمزی بیعلامت
- درد زبان
- درد فک
- لق شدن دندانها
- احساس درد در هنگام جویدن یا قورتدادن
- گلو درد
تشخیص زودهنگام این ضایعات سرطانی در دهان برعهدهی دندانپزشک متخصص بیماریهای دهان، فک وصورت میباشد و در صورت صلاحدید، انجام تست های پیش بدخیمی ونمونه برداری برای بیمار باید صورت گیرد.
هشدارمهم: هر گونه زخم، تغییررنگ، وجود لکههای سیاه خاکستری، پلاک سفید، لکههای قرمز، توده های برجسته ویا توده فرورفته در دهان وحتی یک زخم منفرد شبیه آفت دهان که بیش از دو هفته در دهان ماندگار باشد، مشکوک تلقی میشود وحتما به منظور تشخیص ودرمان زودهنگام باید به دندانپزشک متخصص بیماریهای دهان فک وصورت مراجعه شود.
متاسفانه خیلی از بیماران در اثر بیاطلاعی به همکاران پزشک مانند پزشکان طب سنتی، داخلی، عفونی، پوست، گوش وحلق وبینی، هومیوپاتی و… برای درمان ضایعات دهانی مراجعه میکنندوپس از چند ماه یا چند سال که مسیر تشخیص ودرمانی اشتباه برای بیماران انجام میگیرد به متخصص بیماریهای دهان ارجاع داده میشوند، زمانی که بیمار به مطب مراجعه میکند، ضایعه دهانی خیلی پیشرفت کرده ومتاسفانه پروگنوز درمان بسیار ضعیف میشود. تشخیص به موقع ودرمان زودهنگام زخمها وتودههای دهانی، یک نکته طلایی وبسیار ارزشمند است.
درمان توده سفت در لثه
تودههای سفت در لثه میتوانند نگرانکننده باشند و به دلایل مختلفی مانند کیستهای لثه، فیبرومها یا مشکلات استخوانی ایجاد شوند. درمان این تودهها باید با دقت و تحت نظارت دندانپزشک متخصص انجام شود. در ابتدا، تشخیص صحیح علت توده سفت ضروری است. دندانپزشک با بررسی دقیق و انجام آزمایشهای لازم، نوع توده را شناسایی میکند و بر اساس آن برنامه درمانی مناسب را تعیین میکند.
برای درمان کیستهای لثه، که معمولاً به دلیل پوسیدگیهای شدید دندانی یا آسیبهای ریشهای ایجاد میشوند، جراحی برای تخلیه کامل کیست و در صورت نیاز، درمان دندان آسیبدیده ضروری است. اگر توده سفت به دلیل فیبرومهای لثهای باشد، که تومورهای خوشخیم با رشد آرام هستند، جراحی برای برداشتن توده معمولاً توصیه میشود. در مواردی که توده به مشکلات استخوانی مانند توروس فکی مربوط باشد، ممکن است نیاز به جراحی اصلاحی باشد.
پیشگیری از بروز تودههای سفت در لثه نیز اهمیت دارد و شامل رعایت بهداشت مناسب دهان و دندان و پیگیری منظم وضعیت لثهها میشود. برای دریافت مشاوره تخصصی و درمان تودههای سفت در لثه، به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید. درمانهای به موقع و صحیح میتوانند از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری کنند و سلامت دهان و دندان شما را حفظ نمایند.
اگر با مشکل توده سفت در لثه مواجه هستید، برای مشاوره و درمان تخصصی، با مطب دکتر عاطفه توانگر تماس بگیرید. ما با استفاده از روشهای مدرن و تخصصی، به شما کمک میکنیم تا به سریعترین و موثرترین روشها درمان شوید.
برای رزرو نوبت جهت تشخیص ودرمان هر زخم یا تودهای مشکوک در دهان در اصفهان با شماره زیر تماس بگیرید و یا در واتسپ پیام بدهید.
09130930383
ما در تلاشیم تا با ارائه اطلاعات دقیق و مفید، به شما کمک کنیم تا سلامت لثه و دندانهای خود را بهبود بخشید. اگر شما تجربهای در مورد درمان تودههای سفت در لثه یا هرگونه سوال دیگری در این زمینه دارید، لطفاً در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید. نظرات و تجربیات شما نه تنها به ما کمک میکند تا محتوای بهتری ارائه دهیم، بلکه به دیگران نیز کمک میکند تا اطلاعات مفید و کاربردی بیشتری دریافت کنند.
اگر دوست دارید در مورد سرطان دهان بیشتر بدانید به لینک زیر مراجعه فرمایید.
سرطان دهان | علائم ، پیشگیری و درمان