آفت دهان یک بیماری رایج دهانی است که میتواند باعث درد و ناراحتی زیادی شود. این زخمهای کوچک و سفید رنگ که داخل دهان، روی زبان یا داخل لبها و گونهها ظاهر میشوند معمولاً به دلایل مختلفی از جمله استرس، تغذیه نامناسب و سیستم ایمنی ضعیف ایجاد میشوند. تغذیه مناسب نقش مهمی در بهبود و پیشگیری از انواع بیماریها از جمله آفت دهان دارد. در این مقاله به بررسی مواد غذایی موثر برای بهبود و همچنین تشدید کننده آفت دهانی میپردازیم؛ با ما همراه باشید.
برای آفت دهان چه بخوریم؟ (۱۰ ماده غذایی موثر برای آفت)
برای پیشگیری و درمان آفت دهان، بهتر است علاوه برا رعایت نکات بهداشتی، رژیم غذایی مناسبی نیز داشته باشیم. برخی مواد غدایی موثر در بهبود و پیشگیری از آفت:
- ماست: ماست حاوی پروبیوتیکها است که به تقویت سیستم ایمنی و بهبود تعادل باکتریهای دهان کمک میکند، مصرف این ماده غذایی خنک در تسکین درد و التهاب ناشی از آفت دهان مفید است.
- عسل: عسل دارای خواص ضدباکتری و ضدالتهابی است که میتواند به بهبود سریعتر زخمها کمک کند. قرار دادن یک لایه نازک عسل روی آفتها ضمن تسکین درد، باعث تسریع فرایند بهبود خواهد شد.
- آلوئه ورا: نوشیدنی آلوئه ورا به کاهش التهاب و تسکین درد ناشی از آفت دهان کمک میکند. استفاده از ژل آلوئه ورا به صورت مستقیم روی زخمها اثر بخش است.
- اسفناج: اسفناج حاوی ویتامینها و مواد معدنی مهمی مانند آهن، فولات و ویتامین C است که در تقویت سیستم ایمنی بدن مفید بوده و مصرف آن به صورت خام یا پخته، التهاب را تسکیم میدهد.
- موز: این میوه گرمسیری حاوی فیبر و ویتامینهای B6 و C است که میتوانند به بهبود سلامت دهان و دندان کمک کنند.
- کیوی: کیوی سرشار از ویتامین C است که میتواند به تقویت سیستم ایمنی و بهبود زخمهای دهانی کمک کند. این میوه حاوی آنتیاکسیدانهای موثر در کاهش التهاب است.
- پاپایا: پاپایا حاوی آنزیمهایی مانند پاپائین است که در تسریع فرآیند بهبود زخمهای دهانی موثر است. پاپایا سرشار از ویتامینهای A و C است و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
- چای سبز: این نوشیدنی آنتیاکسیدانها و مواد ضدباکتری دارد که به بهبود زخمهای دهانی کمک میکند. شستشوی دهان با چای سبز خنک تسکین درد و التهاب را به همراه دارد.
- کرفس: کرفس دارای مواد معدنی مانند پتاسیم و ویتامین K بوده که مقوی سیستم ایمنی است و مصرف آن به عنوان یک میانوعده سالم میتواند به آبرسانی بدن و بهبود زخمهای دهانی کمک کند.
- ماهیهای چرب: ماهیهای چرب مانند سالمون و تن، اسیدهای چرب امگا-3 داشته که مصرف آنها موجب کاهش التهاب و تسریع بهبود زخمهای دهانی خواهد شد.
برای آفت دهان چی نخوریم؟ (تشدید آفت دهان با ۱۰ ماده غذایی)
شناخت مواد غذایی تشدیدکننده آفت دهان و عدم مصرف آنها در دوره بیماری، تاثیر بسیاری در تسریع روند بهبودی دارد. در ادامه با مواد غذایی مضر برای آفت دهان آشنا شوید.
آفت دهانی یک عارضه دردآور و آزار دهنده است که
- غذاهای تند: غذاهای تند مانند فلفل و ادویهجات تند زخمهای دهانی را تحریک کرده و باعث افزایش درد و التهاب شوند.
- غذاهای اسیدی: مواد غذایی اسیدی مثل مرکبات (پرتقال، لیمو)، گوجهفرنگی و سرکه هم التهابات دهانی را تحریک کرده و باعث سوزش بیشتر میشوند.
- غذاهای شور: خوراکیهای شور همچون چیپس و تنقلات نمکی درد و التهاب زخمهای دهانی را افزایش خواهد داد.
- غذاهای خشک و سخت: غذاهای خشک مانند نان تست، چیپس و آجیل میتوانند به طور مکانیکی زخمهای دهانی را تحریک کرده و افزایش درد و ناراحتی را به دنبال داشته باشد.
- شکلات و شیرینیجات: این مواد غذایی باعث تحریک زخمهای دهانی شده و به دلیل قند بالا رشد باکتریها در دهان را خواهد داشت.
- نوشیدنیهای گازدار: نوشابه و انواع نوشیدنیهای گازدار زخمهای دهانی را تحریک کرده و باعث سوزش و درد شوند.
- قهوه و چای داغ: نوشیدنیهای داغ هم باعث افزایش درد و التهاب زخمهای دهانی خواهد شد.
- الکل:الکل خشک شدن دهان و تشدید زخمهای دهانی را به دنبال دارد، همچنین الکل زخمها را تحریک کرده و باعث سوزش میشود.
- غذاهای چرب و سرخکرده: غذاهای چرب و سرخکرده هم باعث افزایش التهاب در بدن شده و روند بهبود زخمهای دهانی را کند میکند.
- نوشیدنیهای خیلی سرد: نوشیدنیهای بسیار سرد با تحریک زخمهای دهانی، افزایش درد و التهاب را به همراه خواهند داشت.
آفت دهان یکی از مشکلات دهانی است که بسیاری از مردم را در طول زندگی خود، مبتلا میکند. مصرف مواد غذایی حاوی پروبیوتیکها، ویتامینها و مواد معدنی میتواند به تقویت سیستم ایمنی و بهبود سریعتر زخمهای دهانی کمک کند، همچنین پرهیز از مواد غذایی تحریککننده مانند غذاهای تند، اسیدی، شور و نوشیدنیهای گازدار هم در کاهش درد و التهاب کارساز است. توجه به تغذیه مناسب و مراقبتهای بهداشتی منظم یکی از عوامل مهم حفظ سلامت دهان و دندان و جلوگیری از مشکلات جدیتر است.